dimarts, 20 de gener del 2009

TBM a BCN i rodalies


Les TBM (Tunnel Boring Machine, o tuneladores) son cada cop més comuns en el dia a dia de la enginyeria. En les causes d'aquest augment en el seu ús estan la millora de la tecnologia aplicada als túnels; l'augment dels rendiments aconseguits; la mecanització i industrialització de treballs manuals; i sobretot, l'augment de la seguretat tan dels operaris com a tercers.

Tan gran ha sigut l'éxit d'aquesta técnica i s'ha tornat tan versátil, que fins i tot es nota l'augment del seu ús a casa nostra, per aquest motiu he volgut fer una visió general de la situació de les TBM a Barcelona i rodalies.

Línea 9, metro de Barcelona: 2 TBM al Tram II i 2 al Tram I, més 1 altra al Tram III que encara no s'ha instal·lat

ATLL, connexió entre les ETAP d'Abrera i Cardedeu: 2 máquines planificades, una de les quals funcionant.

AVE, línea de tren d'alta velocitat: 1 TBM per excavar el polémic túnnel de la Sagrada Família, però em sembla que se n'està instal·lant un altra des de l'altre extrem, però no ho se segur.

FGC, ferrocarrils de urbans de fora de BCN: 2 per la perllongació de Sabadell, que encara no estan instal·lades, i 2 més per Terrassa, que no se en quin estat està.

Això fa un total de 12 TBM funcionant en breu, això diuen els meus comptes, però com que les meves fonts tampoc no són del tot fiables tampoc me'n refiaria molt, així que estic obert als vostres generosos comentaris i aportacions que puguin concretar més les informacions.